- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 3 kostki bulionu warzywnego
- 5 dag słoniny
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka maggi
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- zacierki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo
- szczypta soli
W tym czasie z mąki, jaja, soli i odrobiny wody zagnieć twarde ciasto. Odrywaj z niego małe kawałki i w palcach tocz wrzecionowate kluseczki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wsyp zacierki do zupy, gotuj kilka minut. Słoninę drobno pokrój, przesmaż na patelni, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją zrumień, przełóż do zupy. Na koniec zupę dopraw maggi, pieprzem i ewentualnie solą. Na talerzach posyp koperkiem.
Uwaga! Zacierki można też zagnieść bez jaja, ale wtedy trzeba wziąć troszkę więcej wody. Jeśli chcesz uniknąć dość żmudnego formowania zacierek, możesz włożyć ciasto na kilka minut do zamrażalnika, a potem zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz