- kawałek białej kapusty (ok. 20 dag)
- 3-4 ziemniaki
- 1 winne jabłko
- 20 dag kabaczka
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 2 średniej wielkości buraki
- 20 dag fasoli Jaś
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
- pieprz, sól
- zielenina
Pietruszkę, marchewkę i jabłko (bez skórki) zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w słupki i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pokrojoną w plasterki cebulę uduś na maśle, dodaj utarte na grubej tarce buraki, chwilę podduś je razem i przełóż do garnka z zupą. Wszystko pogotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę i koncentrat, a po chwili - śmietanę. Rozlej zupę na talerze i dopiero wtedy posyp zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz