Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Barszcz czernichowski

Składniki:
  • kawałek białej kapusty (ok. 20 dag)
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 winne jabłko
  • 20 dag kabaczka
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 20 dag fasoli Jaś
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
  • pieprz, sól
  • zielenina
Ugotuj wcześniej namoczoną fasolę (ma być miękka, ale nie powinna się rozpadać). Do gotującej się wody (2 litry) włóż pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną kapustę i kabaczek.

Pietruszkę, marchewkę i jabłko (bez skórki) zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w słupki i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pokrojoną w plasterki cebulę uduś na maśle, dodaj utarte na grubej tarce buraki, chwilę podduś je razem i przełóż do garnka z zupą. Wszystko pogotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę i koncentrat, a po chwili - śmietanę. Rozlej zupę na talerze i dopiero wtedy posyp zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...