Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krupnik jęczmienny na podrobach

Składniki na 6 porcji:
  • 1/2 szklanki kaszy perłowej
  • 25 dag serc kurzych
  • 25 dag żołądków kurzych
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • kilka grzybków suszonych
  • 8 orzechów włoskich
  • natka pietruszki
Serca oczyść z tłuszczu, a żołądki pokrój na kawałki. Cebule pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle roślinnym. Do garnka wlej teraz półtora litra zimnej wody, posól, wrzuć podroby, opłukane suszone grzyby - wszystko razem zagotuj. Następnie dodaj opłukaną i osączoną kaszę, cebulę i gotuj około 50 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a ziemniaki pokrój w większą kostkę. Orzechy sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Gdy kasza i podroby będą prawie miękkie, wrzuć do zupy warzywa, ziemniaki, orzechy - wszystko gotuj jeszcze 10 minut.

Na koniec zabiel zupę śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, solą.

Już w wazie lub talerzach posyp krupnik natką pietruszki - będzie wyglądała niezwykle apetycznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...