Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Chłodnik chilijski

Składniki:
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 mały melon
  • 3 szklanki wody
  • 8-10 kostek zamrożonego soku ananasowego
  • sól
Mocno schłodzony melon przetnij na pół, odrzuć pestki i delikatnie wydrąż miąższ. Z połowy miąższu powycinaj łyżeczką kulki (lub pokrój go w niewielką kostkę) i w przykrytej salaterce wstaw do lodówki. Pozostały miąższ włóż do rondla, wlej 3 szklanki przegotowanej wody, obgotuj pod przykryciem przez około 15 minut na niewielkim ogniu, a następnie przetrzyj przez sito i odstaw do schłodzenia.

Drobniutko posiekany czosnek utrzyj z solą, pieprzem cayenne i olejem oraz sokiem z cytryny na gładką, jednolitą masę, dokładnie wymieszaj z przetartym melonem i posiekanymi migdałami, i pod przykryciem wstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce.

Gotowy chłodnik przelej do wazy, wrzuć kulki z melona i kostki zamrożonego soku ananasowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...