Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Grochówka przecierana

Składniki na 6 porcji:
  • 40 dag grochu
  • 15 dag chudego boczku wędzonego
  • 1 wędzona kość schabowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
Groch zalej gorącą wodą i mocz przez 5-6 godzin. Następnie odcedź, zalej 6 szklankami świeżej wody, dodaj kość, boczek i pokrojone warzywa, gotuj. Gdy groch będzie miękki, wyjmij kość i boczek, a zupę zmiksuj. Obgotowany boczek pokrój w kostkę, podsmaż i włóż do zupy razem z mięsem zdjętym z kości. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, dopraw zupę solą i pieprzem, zagotuj.

Podawaj z chlebem lub z grzankami z bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...