Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Zupa z pasternaku

Składniki:
  • 5 obranych, pokrojonych w kostkę pasternaków
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 5 dkg masła
  • 2 szklanki jogurtu lub wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tartego jabłka

Sposób przyrządzenia:

W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć aż leciutko zacznie się rumienić. Dodać pasternak odrobinę soli i pieprzu, smażyć jeszcze 5 minut. Dodać 2 szklanki wody, liść laurowy, miód, kostkę warzywną, gotować na wolnym ogniu 30 minut. Usunąć liść laurowy, zupę zmiksować blenderem. Przed podaniem posypać zieleniną. W wersji z jogurtem zupy nie gotujemy i podajemy jako chłodnik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...