Składniki na 6 porcji:- 3 duże pory
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 30 dag ziemniaków
- 5 dag masła
- 10 dag serka topionego ementalskiego lub edamskiego
- 10 dag wędzonej szynki
- szczypta tymianku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Białe części porów starannie umyj i pokrój na plasterki, obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Na maśle rozgrzanym w rondlu uduś pory (nie rumienić), wymieszaj je z ziemniakami i przyprawami, po czym zalej gorącym wywarem. Całość gotuj przez 25 minut, a potem włóż drobno pokrojony serek i gotuj, mieszając, póki serek się nie rozpuści. Dodaj pokrojoną w cienkie paski szynkę.
Zupę rozlej do bulionówek, posyp natką. Podawaj z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz