Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa porowa

Składniki na 6 porcji:
  • 3 duże pory
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 30 dag ziemniaków
  • 5 dag masła
  • 10 dag serka topionego ementalskiego lub edamskiego
  • 10 dag wędzonej szynki
  • szczypta tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
Białe części porów starannie umyj i pokrój na plasterki, obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Na maśle rozgrzanym w rondlu uduś pory (nie rumienić), wymieszaj je z ziemniakami i przyprawami, po czym zalej gorącym wywarem. Całość gotuj przez 25 minut, a potem włóż drobno pokrojony serek i gotuj, mieszając, póki serek się nie rozpuści. Dodaj pokrojoną w cienkie paski szynkę.

Zupę rozlej do bulionówek, posyp natką. Podawaj z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...