Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa cebulowa z grzankami

Składniki na 4 porcje:
  • 500 g cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opakowanie rosołu z kury
  • 4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej ementalera)
  • 1/2 bagietki
  • 3 łyżki koniaku (niekoniecznie)
  • sól, biały pieprz
  • tymianek
  • 4 łyżki masła
Cebulę obierz, umyj i pokrój w talarki, po czym włóż do garnka z połową stopionego masła. Duś, stale mieszając. Gdy cebula stanie się szklista, wsyp mąkę (mąkę podsmaż, ale nie rumień). Całość zalej trzema szklankami gorącego rosołu. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Na koniec przypraw solą, pieprzem i tymiankiem, wlej koniak.

Bułkę pokrój w cienkie plasterki, posmaruj masłem, posyp starym serem i wstaw do piekarnika na natłuszczonej resztą masła blasze. Zupę rozlej na talerze, a do każdej porcji włóż po 2-3 grzanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...