Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Składniki:
  • 4 szklanki rosołu drobiowo-warzywnego
  • 20 dag różyczek kalafiora (świeżego lub mrożonego)
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 1/2 pietruszki
  • 3 małe ziemniaki
  • 10 dag zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego)
  • 1 płaska łyżka przyprawy do zup
  • 2 łyżki śmietany 12-proc.
  • lub jogurtu naturalnego 2-proc.
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Warzywa umyj i oczyść. Marchewkę i seler pokrój w kostkę, por w talarki, a pietruszkę na pół i włóż do wrzącego już rosołu.

Gdy marchewka lekko zmięknie, dodaj pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, a gdy i one zmiękną - czas na kalafior i groszek. Już nie przykrywaj, ale gotuj jeszcze 10 minut. Wlej jogurt lub śmietanę i dopraw do smaku przyprawą do zup, cukrem, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...