Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Zupa cygana

Składniki:
  • 1,5 l wywaru
  • 25 dag chudego wędzonego  boczku
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka ziemniaków
  • ½ szkl. śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki 

Sposób wykonania:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę po czym podsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać boczek pokrojony w paski i podlać całość odrobiną wywaru.
Trzymać na ogniu do miękkości składników po czym dodajemy koncentrat pomidory.
W między czasie na reszcie wywaru podgotować lekko ziemniaki pokrojone w kostkę po czym oddajamy do nich warzywa z boczkiem.
Gotujemy razem do miękkości ziemniaków.
Ma konie podprawić śmietaną wymieszaną z mąką.
Pogotować jeszcze trochę aby zupa zgęstniała i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...