Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa cebulowa

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag cebuli
  • 1 1/2 l wody
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 3 kostki rosołu drobiowego
  • sól
  • pieprz
Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplastry. Następnie w garnku rozgrzej masło i oliwę; na gorącym tłuszczu, mieszając, zeszklij cebulę (5-6 minut). Dodaj mąkę, smaż, nadal mieszając, przez 2 minuty.

Wlej wodę, wrzuć kostki rosołowe i zagotuj. Garnek przykryj i gotuj zupę na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut. Zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawaj z grzankami, z grzankami z serem lub z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...