Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Zimny talerz

Składniki:
  • 8-12 liści sałaty
  • 4 jaja
  • 4 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1 żółta lub czerwona papryka
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • sałatka ziemniaczana na zimno
    sos jogurtowy z curry:
  • 2 (po 150 ml) opakowania jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki curry
  • kurkuma
  • cukier
  • sól, biały pieprz
Liście sałaty opłucz i osusz. Jaja ugotuj na twardo (10 minut), ostudź i obierz. Pomidory, paprykę, rzodkiewki i ogórki umyj, odsącz. Pomidory pokrój w ósemki, rzodkiewki w plasterki, paprykę w paski lub krążki, ogórki obierz i pokrój w półplasterki. Składniki sosu wymieszaj i schłódź w lodówce.

Na czterech talerzach rozłóż po 2-3 liście sałaty, a na niej rzędami: ogórek, pomidor, rzodkiewkę, paprykę. Obok sałaty połóż po 2 połówki jaj. Całość posyp szczypiorkiem, solą i pieprzem. Podawaj z sałatką ziemniaczaną oraz z sosem jogurtowym.

Zimny talerz jest wspaniałym posiłkiem na upalne letnie dni. Możesz - według uznania - zmienić dodatki, np. zamiast sosu jogurtowego podać winegret lub inne sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...