Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Jadło oberżysty

Pieczone ziemniaki
    Składniki na 8 porcji:
  • 16 równej wielkości (młodych) ziemniaków
  • 16 cienkich plasterków bekonu lub chudego boczku
  • 25 dag goudy
  • 2 cebule
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki rosołu wołowego
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
Obrane ziemniaki wrzuć na 5-7 minut na osolony wrzątek, po czym odcedź je na sicie. Obrane cebule podziel na cienkie płatki. Do każdego z nich włóż po ziemniaku, każdy szczelnie owiń plastrem boczku i dość ciasno ułóż na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku.

Posypane pieprzem, ziarenkami zielonego pieprzu i kminkiem lekko zalej bulionem, przykryj i na 10-15 minut wstaw do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjmij je, odkryj i na każdym ziemniaku umieść gruby plaster sera, następnie polej wszystkie stopionym masłem i ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...