Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Bób z kiełbasą

Składniki:
  • 3 cienkie plasterki bekonu lub chudego boczku
  • 25 dag pikantnej kiełbasy (najlepiej węgierskiej)
  • 50 dag bobu
  • 2-3 szklanki rosołu wołowego (z kostki)
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra
  • sól
  • cukier
Na gorącym smalcu zeszklij pokrojoną w krążki cebulę i posiekany czosnek. Cebula powinna być miękka, ale nie zrumieniona. Dodaj drobno pokrojony bekon, kiełbasę i bób, zalej taką ilością rosołu, aby wszystkie składniki były nim przykryte. Duś pod szczelną pokrywką, aż bób będzie miękki.

Dopraw solą i cukrem do smaku, a na koniec posyp natką pietruszki lub kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...