Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ziemniaki zapiekane z masłem i cebulą

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 nieduża cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki margaryny
  • 1-2 łyżki octu winnego lub z jabłek
  • 2 łyżeczki soli
  • biały pieprz
Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na wysmarowanej margaryną blasze w rzędach - tak, by jeden plasterek lekko opierał się o drugi. Posyp solą i oprósz białym pieprzem.

Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry, a potem rozdziel na krążki i posyp nimi ziemniaki, skrop je octem i obłóż wiórkami masła.

Blachę nakryj szczelnie folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 50-60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, by ziemniaki się zrumieniły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...