- 8 ziemniaków (1 1/2 kg)
- farsz:
- 35 dag półtłustego twarogu
- 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
- 1 pomidor (15 dag)
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- do przybrania:
- 1 plasterki łososia, szynki i salami
- 1 łyżka kawioru
- 1 łyżka pokrojonej w kostkę papryki
- kilka gałązek koperku, szczypiorku i rzeżuchy
Przygotuj farsz: ser rozetrzyj ze śmietaną, musztardą i przyprawami, opłukany szczypiorek oraz oczyszczone i umyte rzodkiewki posiekaj i razem dodaj do masy serowej. Sparzony, obrany ze skórki i oczyszczony z pestek pomidor osącz, posiekaj i również wymieszać z serem.
W upieczonych ziemniakach w miejscach nacięcia zrób wgłębienia i wypełnij je masą serową. Gotowe już ziemniaki faszerowane przybierz dodatkami podanymi w przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz