Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ziemniaki pieczone faszerowane twarożkiem

Składniki na 4 porcje:
  • 8 ziemniaków (1 1/2 kg)
    farsz:
  • 35 dag półtłustego twarogu
  • 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
  • 1 pomidor (15 dag)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
    do przybrania:
  • 1 plasterki łososia, szynki i salami
  • 1 łyżka kawioru
  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę papryki
  • kilka gałązek koperku, szczypiorku i rzeżuchy
Ziemniaki umyj, ponacinaj z wierzchu na krzyż, zawiń w folię aluminiową i upiecz (50 minut) w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C.

Przygotuj farsz: ser rozetrzyj ze śmietaną, musztardą i przyprawami, opłukany szczypiorek oraz oczyszczone i umyte rzodkiewki posiekaj i razem dodaj do masy serowej. Sparzony, obrany ze skórki i oczyszczony z pestek pomidor osącz, posiekaj i również wymieszać z serem.

W upieczonych ziemniakach w miejscach nacięcia zrób wgłębienia i wypełnij je masą serową. Gotowe już ziemniaki faszerowane przybierz dodatkami podanymi w przepisie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...