Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek z płatków owsianych

Składniki:
  • 20 dag płatków owsianych
  • 25 dag cukru
  • 4 jaja
  • 1 czubata łyżka margaryny
  • szczypta soli
  • 2 dag smażonej skórki z cytryny
  • 1-2 łyżki suszonych śliwek bez pestek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka koniaku lub rumu
W lekko ciepłym piekarniku zrumień płatki, co pewien czas je mieszając. Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, po trochu dodając sok i skórkę otartą z cytryny. Następnie włóż drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i namoczone w łyżce rumu lub koniaku (lub ostatecznie wody) suszone śliwki pokrojone w paski.

Do masy dokładaj na przemian - cały czas delikatnie mieszając - płatki owsiane i pianę z białek ubitą ze szczyptą soli. Gotową masę przełóż do dość grubo posmarowanej tłuszczem brytfanki (najlepiej użyć takiej formy, by po wyłożeniu masa miała grubość 1-1,5 cm).

Mazurek upiecz na złoty kolor, wystudzony pokrój na kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...