Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek orzechowy

Składniki:
    ciasto:
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 18 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
    warstwa czekoladowa:
  • 4 jaja
  • 25 dag cukru
  • 25 dag czekolady
  • 12 dag mąki krupczatki
  • 12 dag rodzynek
  • 12 dag migdałów
    lukier pomadkowy:
  • 50 dag cukru w kostkach
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 kieliszek rumu lub koniaku
    do dekoracji:
  • skórka pomarańczowa
  • orzechy
  • migdały
  • marmoladki owocowe
Przygotuj ciasto: cukier utrzyj z żółtkami na puszystą masę, dodaj masło i - nadal ucierając - po trochu wsyp mąkę. Zagnieć ciasto, rozwałkuj je cienko, ułóż na natłuszczonej blasze, podpiecz na jasnozłoty kolor i pozostaw na blasze.

Warstwa czekoladowa: jajka ubij z cukrem, po czym dodaj płynną (roztopioną), lecz nie gorącą czekoladę i mąkę. Po 15 minutach ucierania dodaj opłukane i osuszone na ściereczce rodzynki oraz sparzone i obrane ze skórki zmielone migdały. Masę równomiernie rozsmaruj na podpieczonym spodzie i ponownie wsuń do średnio gorącego piekarnika na 20-25 minut. Gdy mazurek wystygnie - najlepiej nazajutrz - polukruj go i przybierz skórką pomarańczową, migdałami, połówkami orzechów lub kolorowymi marmoladkami.

Przygotuj lukier: cukier w kostkach zalej szklanką wody z sokiem z cytryny i gotuj aż będzie się ciągnąć „nitką”. Po zdjęciu z ognia odstaw na 10 minut, a następnie przelej do glinianej miski i drewnianym wałkiem lub tłuczkiem szybkimi ruchami utrzyj całość na gładką masę, którą - po uszlachetnieniu rumem lub koniakiem - polukrujesz mazurek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...