- ciasto:
- 25 dag mąki krupczatki
- 18 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- warstwa czekoladowa:
- 4 jaja
- 25 dag cukru
- 25 dag czekolady
- 12 dag mąki krupczatki
- 12 dag rodzynek
- 12 dag migdałów
- lukier pomadkowy:
- 50 dag cukru w kostkach
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka wody
- 1 kieliszek rumu lub koniaku
- do dekoracji:
- skórka pomarańczowa
- orzechy
- migdały
- marmoladki owocowe
Warstwa czekoladowa: jajka ubij z cukrem, po czym dodaj płynną (roztopioną), lecz nie gorącą czekoladę i mąkę. Po 15 minutach ucierania dodaj opłukane i osuszone na ściereczce rodzynki oraz sparzone i obrane ze skórki zmielone migdały. Masę równomiernie rozsmaruj na podpieczonym spodzie i ponownie wsuń do średnio gorącego piekarnika na 20-25 minut. Gdy mazurek wystygnie - najlepiej nazajutrz - polukruj go i przybierz skórką pomarańczową, migdałami, połówkami orzechów lub kolorowymi marmoladkami.
Przygotuj lukier: cukier w kostkach zalej szklanką wody z sokiem z cytryny i gotuj aż będzie się ciągnąć „nitką”. Po zdjęciu z ognia odstaw na 10 minut, a następnie przelej do glinianej miski i drewnianym wałkiem lub tłuczkiem szybkimi ruchami utrzyj całość na gładką masę, którą - po uszlachetnieniu rumem lub koniakiem - polukrujesz mazurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz