Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek z orzechami

Składniki:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • po 1 szklance mielonych orzechów włoskich i laskowych
    lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 białko
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj następnie skórkę i sok z cytryny oraz orzechy - całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym oraz białkiem.

Upieczony mazurek polukruj i udekoruj według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...