Składniki: - 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- po 1 szklance mielonych orzechów włoskich i laskowych
lukier: - 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 białko
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj następnie skórkę i sok z cytryny oraz orzechy - całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym oraz białkiem.
Upieczony mazurek polukruj i udekoruj według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz