Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek serowy

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • po 1 gotowej polewie z ciemnej i białej czekolady
    masa:
  • 40 dag sera twarogowego trzykrotnie mielonego
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sok z 1 cytryny
    do dekoracji:
  • 3 łyżki pokrojonych w paski migdałów
Ze wszystkich składników szybko zagnieć kruche ciasto i włóż je na 4 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.

Przygotuj masę serową: na początku oddziel żółtka od białek. Teraz utrzyj ser z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Z białek ubij sztywną pianę i wymieszaj z serem.

Masę serową rozsmaruj na podpieczonym spodzie i piecz mazurek 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Obie polewy przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Upieczony mazurek polej ciemną polewą i udekoruj polewą białą oraz migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...