Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek bakaliowy

Składniki na 18 porcji:
  • 35 dag masła
  • 22 dag cukru pudru
  • 20 dag migdałów
  • 37 dag mąki pszennej
  • 4 gotowane żółtka
  • 2 surowe żółtka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • po 2 łyżki cykaty i kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 15 dag suszonych śliwek
Utrzyj masło z 12 dag cukru pudru, dodaj 12 dag drobno posiekanych migdałów, mąkę, 1 żółtko i przetarte przez sitko gotowane żółtka. Zagnieć ciasto i na godzinę odstaw do lodówki, po czym rozwałkuj je, ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj żółtkiem i upiecz w temperaturze 175°C na złoty kolor. Ochłodzony mazurek posmaruj lukrem przygotowanym z pozostałego cukru pudru utartego z sokiem z cytryny i łyżką gorącej wody. Nim zastygnie, posyp bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...