Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek pomarańczowy

Składniki:
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 1/2 kostki masła roślinnego (125 g)
  • szczypta soli
    masa:
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 1/2 szklanki cukru
    polewa:
  • 1 pomarańcza
  • 25 dag cukru pudru
  • po 4 łyżki likieru pomarańczowego i soku z cytryny
  • 3-4 dag gorzkiej czekolady
Ciasto zagnieć, dobrze wyrób, po czym zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Blachę wysmaruj tłuszczem i uformuj na niej placek grubości około 0.5 cm. Ciasto upiecz w temperaturze 200°C.

Przygotuj masę pomarańczową. Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką i pokrój (ze skórką) na cienkie plastry. Zalej plastry przegotowaną zimną wodą tak, aby były zakryte. Odstaw je na 12 godzin, następnie przelej je do garnka i gotuj około godziny. Wsyp do masy cukier i gotuj - stale mieszając - na małym ogniu tak długo, aż masa stanie się klarowna. Kiedy wystygnie, posmaruj nią ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...