- ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajo
- 1/2 kostki masła roślinnego (125 g)
- szczypta soli
- masa:
- 2 duże pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 1/2 szklanki cukru
- polewa:
- 1 pomarańcza
- 25 dag cukru pudru
- po 4 łyżki likieru pomarańczowego i soku z cytryny
- 3-4 dag gorzkiej czekolady
Przygotuj masę pomarańczową. Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką i pokrój (ze skórką) na cienkie plastry. Zalej plastry przegotowaną zimną wodą tak, aby były zakryte. Odstaw je na 12 godzin, następnie przelej je do garnka i gotuj około godziny. Wsyp do masy cukier i gotuj - stale mieszając - na małym ogniu tak długo, aż masa stanie się klarowna. Kiedy wystygnie, posmaruj nią ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz