Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Makaron z wędzonką

Składniki na 6 porcji:
  • 30 dag makaronu, np. spaghetti
  • 25 dag wędzonki krotoszyńskiej lub gotowanej szynki wieprzowej
  • 20 dag startego parmezanu lub żółtego sera
  • 1/2 pęczka natki
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu i ostudź. Wędzonkę pokrój w dość grube kawałki. Obraną cebulę oraz natkę - posiekaj.

Na patelni z rozgrzanym olejem zrumień cebulę, dodaj wędzonkę i razem je podsmaż. Następnie wrzuć makaron, posyp parmezanem i natką, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem oraz krótko podsmaż.

Jeśli potrawa wyszła Ci zbyt sucha, podlej ją 2 łyżkami bulionu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...