Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Żeberka z sosem jabłkowym

Składniki na 8 porcji:
  • 1 kg żeberek
  • 1/2 szklanki przecieru jabłkowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 goździki
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
  • 1 jajko i bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Żeberka opłucz i obgotuj w wodzie z dodatkiem goździków, pieprzu, liścia laurowego, soli i mocno przypieczonej cebuli. Następnie samo mięso wyjmij i podziel tak, by na jedną porcję przypadały dwa żeberka. Wywar przecedź i zachowaj. Żeberka panieruj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i usmaż na tłuszczu na złoty kolor.

Do wywaru dodaj przecier jabłkowy i mąkę rozprowadzoną odrobiną wody, po czym wymieszaj go i zagotuj.

Żeberka podaj na półmisku z sosem i pieczonymi jabłkami z kminkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...