Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Żeberka po chińsku

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag żeberek
  • 7 małych dymek ze szczypiorem
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
Umyte i osuszone mięso ostrym nożem podziel na pojedyncze żeberka. Dymkę opłucz i pokrój w grube plastry, a szczypior - na 10-centymetrowe kawałki. Żeberka umieść w garnku o grubym dnie na warstwie cebuli i szczypioru.

Wymieszaj sos sojowy z octem winnym, sherry, cukrem i wodą (pół szklanki). Zalej tak doprawionym sosem żeberka, przykryj garnek i na dużym ogniu doprowadź jego zawartość do wrzenia, by po chwili ogień zmniejszyć i pozwolić, by żeberka dusiły się około 2 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...