Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Żeberka duszone z cebulą

Składniki na 12 porcji:
  • 1 1/2 kg żeberek
  • 30 dag cebuli
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 22-proc.
  • 3 łyżki soli
  • 2 szklanki bulionu grzybowego z kostki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
Mięso umyj, osusz i podziel na porcje, po czym obsmaż na gorącej patelni. Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Żeberka układaj warstwami, przesypując je cebulą. Dodaj liście laurowe, pieprz i sól.

Następnie wlej gorący bulion i - jeśli okaże się to konieczne - wrzącą wodę w takiej ilości, aby pokryła mięso. Uduś żeberka na małym ogniu do miękkości.

Pod koniec dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i zagotuj. Podaj z kopytkami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...