Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Żeberka w sosie barbecue

Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 1 mała cebula
  • 1 cytryna
  • sól
    sos:
  • 1 1/2 szklanki keczupu
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka chili
  • pieprz
  • sól
Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodą tak, aby przykryła żeberka, dodaj cytrynę i cebulę pokrojone w cienkie plasterki, posól i gotuj do miękkości (około 50 minut).

Oczyszczony czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku o grubym dnie zmieszaj teraz wszystkie składniki sosu i wlej pół szklanki wody. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Żeberka wyjmij, osusz, piecz na ruszcie, smarując sosem i odwracając od czasu do czasu.

Podawaj z pozostałym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...