Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Zawijaniec z makiem

Składniki:
    ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
    masa makowa:
  • 30 dag maku
  • 10 dag miodu
  • 15 dag cukru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
    lukier:
  • 15 dag cukru
  • 1 białko
  • sok z 1/2 cytryny
    do dekoracji:
  • kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżka struganej nożem gorzkiej czekolady
Drożdże wymieszaj najpierw z ciepłym mlekiem, a potem jeszcze z łyżką mąki i cukru, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe jajo i żółtko utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Masło rozpuść. Gdy drożdże wyrosną, dodaj je do mąki razem z koglem-moglem, rozpuszczonym letnim masłem, skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Wyrób ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia.

Teraz sparz mak, odcedź go, trzy razy przekręć przez maszynkę, a potem dokładnie utrzyj z cukrem, miodem i aromatem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i równo posmaruj masą makową. Całość zwiń w ciasny wałek, przełóż do wąskiej natłuszczonej formy i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do umiarkowanie gorącego piekarnika posmaruj rozbełtanym pozostałym białkiem. Piecz około 45 minut.

Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj lukier. Cukier utrzyj z białkiem na jednolitą masę. Pod koniec wlej sok z cytryny. Wyjęte z piekarnika ciasto polej przygotowanym lukrem, udekoruj orzechami i czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...