- ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 5 dag masła
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 3 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- masa makowa:
- 30 dag maku
- 10 dag miodu
- 15 dag cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego
- lukier:
- 15 dag cukru
- 1 białko
- sok z 1/2 cytryny
- do dekoracji:
- kilka orzechów włoskich
- 1 łyżka struganej nożem gorzkiej czekolady
Teraz sparz mak, odcedź go, trzy razy przekręć przez maszynkę, a potem dokładnie utrzyj z cukrem, miodem i aromatem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i równo posmaruj masą makową. Całość zwiń w ciasny wałek, przełóż do wąskiej natłuszczonej formy i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do umiarkowanie gorącego piekarnika posmaruj rozbełtanym pozostałym białkiem. Piecz około 45 minut.
Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj lukier. Cukier utrzyj z białkiem na jednolitą masę. Pod koniec wlej sok z cytryny. Wyjęte z piekarnika ciasto polej przygotowanym lukrem, udekoruj orzechami i czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz