Składniki:
- 1 kg buraków
- 3 łyżki chrzanu
- 2 winne jabłka
- 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
- 1 cytryna
- kilka goździków
- sól, cukier
- gałązki natki pietruszki do dekoracji
Buraki umyj
i ugotuj lub upiecz. Cytrynę umyj w gorącej wodzie, przekrój, wyciśnij sok.
Wystudzone buraki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłka umyj,
obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tej samej tarce co buraki.
Wymieszaj buraki z jabłkami i chrzanem. Do wina wsyp utłuczone goździki,
zagotuj na małym ogniu, wystudź i przecedź. Wlej do ćwikły. Dopraw sokiem z
cytryny, solą i cukrem, wymieszaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed
podaniem udekoruj zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz