Szukaj przepisów

środa, 18 lipca 2012

Wyśmienita ćwikła


Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 winne jabłka
  • 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • kilka goździków
  • sól, cukier
  • gałązki natki pietruszki do dekoracji

Buraki umyj i ugotuj lub upiecz. Cytrynę umyj w gorącej wodzie, przekrój, wyciśnij sok. Wystudzone buraki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na tej samej tarce co buraki. Wymieszaj buraki z jabłkami i chrzanem. Do wina wsyp utłuczone goździki, zagotuj na małym ogniu, wystudź i przecedź. Wlej do ćwikły. Dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem, wymieszaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...