Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
dodatki:
- 2 łyżki serka homogenizowanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ugotowanego szpinaku
- szczypta oregano
- 1 łyżeczka curry
Ryż opłucz.
Zagotuj 4,5 szklanki wody, posól. Wrzuć ryż, ugotuj na małym ogniu. Gdy woda
wyparuje, wstaw na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika. Do miękkiego
ryżu dodaj starty ser, przypraw pieprzem, wymieszaj, podziel na 4 części.
Czosnek obierz, zmiażdż, wymieszaj z serkiem homogenizowanym, przypraw solą i
oregano. Jedną porcję ryżu połącz z przyprawionym serkiem homogenizowanym,
drugą z curry, trzecią ze szpinakiem, a czwartą z koncentratem pomidorowym.
Filiżanki lub małe foremki wysmaruj masłem i napełnij kolorowym ryżem. Lekko
ubij, odstaw na 1 godzinę. Wyłóż na półmisek lub tackę. Przed podaniem możesz
podgrzać, wstawiając razem z półmiskiem do lekko nagrzanego piekarnika, ale
możesz też podawać zimne. Świetne do mięs, jarzyn, drobiu i ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz