Składniki:
- 6 jaj
- 15 dag mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 dag wiśni z kompotu
- 1 mała torebka żelatyny
- szczypta cynamonu
- cukier waniliowy
- wiórki czekoladowe
Jaja ubij z
cukrem na parze. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia i dodawaj po
trochu do puszystej masy jajecznej. Lekko wymieszaj, przełóż do wysmarowanej
tłuszczem tortownicy i piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzone
ciasto przekrój na 3 krążki, nasącz 2 szklankami słodkiego kompotu. Z porcji
wiśni odłóż kilkanaście do dekoracji, a pozostałe wymieszaj z kilkoma łyżkami
kompotu, cynamonem i 2 łyżkami cukru. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
Gdy napęcznieje, podgrzej i połowę dodaj do wiśni. Schłodzoną śmietanę ubij z 3
łyżkami cukru pudru. Dolej do niej resztę żelatyny, cukier waniliowy i jeszcze
przez chwilę ubijaj. Na jednym krążku rozłóż 1/3 porcji śmietany, przykryj
drugim krążkiem. Posmaruj go masą wiśniową i przykryj trzecim krążkiem. Wierzch
i boki tortu posmaruj częścią śmietany. Ozdób rozetkami z pozostałej śmietany,
wiśniami oraz wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz