Szukaj przepisów

środa, 18 lipca 2012

Tort teściowej


Składniki:
  • 6 jaj
  • 15 dag mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 dag wiśni z kompotu
  • 1 mała torebka żelatyny
  • szczypta cynamonu
  • cukier waniliowy
  • wiórki czekoladowe

Jaja ubij z cukrem na parze. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia i dodawaj po trochu do puszystej masy jajecznej. Lekko wymieszaj, przełóż do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki, nasącz 2 szklankami słodkiego kompotu. Z porcji wiśni odłóż kilkanaście do dekoracji, a pozostałe wymieszaj z kilkoma łyżkami kompotu, cynamonem i 2 łyżkami cukru. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej i połowę dodaj do wiśni. Schłodzoną śmietanę ubij z 3 łyżkami cukru pudru. Dolej do niej resztę żelatyny, cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ubijaj. Na jednym krążku rozłóż 1/3 porcji śmietany, przykryj drugim krążkiem. Posmaruj go masą wiśniową i przykryj trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmaruj częścią śmietany. Ozdób rozetkami z pozostałej śmietany, wiśniami oraz wiórkami czekoladowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...