Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Wykwintna sałatka z czerwonej kapusty

Składniki:
  • 3 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg pomidorów
  • 50 dag cebuli
    zalewa:
  • 1 szklanka octu 10-proc.
  • 9 szklanek wody
  • kilka goździków
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 łyżek cukru
  • 3-4 łyżeczki soli
Kapustę dokładnie poszatkuj i posyp płaską łyżką soli. Teraz pokrój w plasterki cebulę, również posyp łyżeczką soli i odstaw na 24 godziny. Następnie warzywa odciśnij z soku, zalej gorącą zalewą i gotuj 45 minut.

Pomidory włóż na 5 minut do gorącej wody, po czym wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Pod koniec gotowania do kapusty dodaj pokrojone na cząstki pomidory i obrane starte jabłka, wszystko razem przez chwilę gotuj.

Teraz nałóż gorącą sałatkę do słoików, do każdego wlej łyżkę oleju słonecznikowego, następnie dokładnie zamknij. Pasteryzuj 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...