- 1 szklanka ryżu
- 50 dag jabłek
- 2 łyżki masła
- cukier
- cukier waniliowy
- cynamon (niekoniecznie)
- sól
Teraz przygotuj jabłka, umyj je i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach, na koniec dopraw do smaku cukrem i cukrem waniliowym lub cynamonem.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, na dnie ułóż połowę ryżu, na ryż wyłóż jabłka, całość przykryj pozostałym ryżem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 20-30 minut. Podawaj z bitą śmietaną.
Zamiast jabłek możesz użyć śliwek: śliwki umyj, przepołów, usuń pestki, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Dalej postępuj tak, jak z jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz