- 1 świeży ananas
- 1 nieduży pieczony kurczak
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 brzoskwinia
- sos:
- 1/2 szklanki majonezu sałatkowego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- sól
- pieprz
Cały ananas przetnij wzdłuż na pół (łącznie z koroną), wyjmij miąższ (nie uszkadzając łupiny) i usuń z niego łykowaty środek. Miąższ ananasa potnij w kostkę, selery naciowe w cienkie plasterki, a obrane mięso z kurczaka - w kostkę. Połącz składniki sałatki, zalej ją sosem, delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Brzoskwinię sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Mocno schłodzoną sałatkę ułóż w łupinach ananasa, gęsto posyp orzechami i udekoruj plasterkami brzoskwini.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz