Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Wykwintna sałatka w ananasie

Składniki:
  • 1 świeży ananas
  • 1 nieduży pieczony kurczak
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 brzoskwinia
    sos:
  • 1/2 szklanki majonezu sałatkowego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lekkiego schłodzenia.

Cały ananas przetnij wzdłuż na pół (łącznie z koroną), wyjmij miąższ (nie uszkadzając łupiny) i usuń z niego łykowaty środek. Miąższ ananasa potnij w kostkę, selery naciowe w cienkie plasterki, a obrane mięso z kurczaka - w kostkę. Połącz składniki sałatki, zalej ją sosem, delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

Brzoskwinię sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Mocno schłodzoną sałatkę ułóż w łupinach ananasa, gęsto posyp orzechami i udekoruj plasterkami brzoskwini.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...