Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Wołowina z ryżem (na sposób meksykański)

Składniki:
  • 20 dag polędwicy wołowej
  • 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 4 pomidory
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona papryka
  • po puszce czerwonej fasoli i kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • zielona sałata mieszana
Ryż umyj na sicie i odsącz. Sparz wrzątkiem pomidory i po zdjęciu skórki drobno posiekaj. Tak samo posiekaj obraną cebulę i czosnek i wymieszaj je z pomidorami. Mięso oraz umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pokrój w cienkie paseczki, a fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy.

W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy (oleju), włóż ryż, smażąc go na średnim ogniu, stale mieszając, aż wchłonie tłuszcz (2 minuty). Wtedy wlej bulion, dodaj pomidory z cebulą i czosnkiem, doprowadź całość do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

W trakcie gotowania przyrządź zieloną sałatę. Na patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy (oleju) i łyżkę masła, przez 3-4 minut obsmaż mięso na średnim ogniu, cały czas je mieszając, i zaraz potem przełóż je do rondla z ryżem, dodając paprykę, fasolę i kukurydzę. Całą zawartość rondla zagotuj, przypraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 5 minut (jeśli trzeba, dodaj kilka łyżek wrzątku). Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...