- 20 dag polędwicy wołowej
- 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 4 pomidory
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryka
- po puszce czerwonej fasoli i kukurydzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- sól, pieprz
- ponadto:
- zielona sałata mieszana
W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy (oleju), włóż ryż, smażąc go na średnim ogniu, stale mieszając, aż wchłonie tłuszcz (2 minuty). Wtedy wlej bulion, dodaj pomidory z cebulą i czosnkiem, doprowadź całość do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
W trakcie gotowania przyrządź zieloną sałatę. Na patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy (oleju) i łyżkę masła, przez 3-4 minut obsmaż mięso na średnim ogniu, cały czas je mieszając, i zaraz potem przełóż je do rondla z ryżem, dodając paprykę, fasolę i kukurydzę. Całą zawartość rondla zagotuj, przypraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 5 minut (jeśli trzeba, dodaj kilka łyżek wrzątku). Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz