Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Wołowina duszona w czerwonym winie

Składniki na 5 porcji:
  • 50-75 dag wołowiny bez kości
  • po 2 łyżki masła i oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 25 dag małych cebulek
  • bouquet garni (kilka gałązek natki pietruszki, liść laurowy, gałązka tymianku - związane razem i zawinięte w kawałek gazy)
  • sól
  • pieprz
Mięso umyj i pokrój w 2-centymetrową kostkę. Cebulki obierz.

W rondlu rozgrzej tłuszcz (masło i oliwa), włóż mięso, posyp je mąką, po czym zrumień na ostrym ogniu (około 5 minut). Na końcu mięso zalej winem i, stale mieszając, zagotuj.

Rondel przykryj i postaw na płytce ochronnej, po czym zmniejsz ogień. Dodaj cebulki oraz bouquet garni, sól i pieprz. Wołowinę duś z przyprawami około 2 godzin. Gdy będzie miękka, wyjmij bouquet garni.

Podawaj z ziemniakami piure oraz zieloną sałatą mieszaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...