- 50-75 dag wołowiny bez kości
- po 2 łyżki masła i oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 25 dag małych cebulek
- bouquet garni (kilka gałązek natki pietruszki, liść laurowy, gałązka tymianku - związane razem i zawinięte w kawałek gazy)
- sól
- pieprz
W rondlu rozgrzej tłuszcz (masło i oliwa), włóż mięso, posyp je mąką, po czym zrumień na ostrym ogniu (około 5 minut). Na końcu mięso zalej winem i, stale mieszając, zagotuj.
Rondel przykryj i postaw na płytce ochronnej, po czym zmniejsz ogień. Dodaj cebulki oraz bouquet garni, sól i pieprz. Wołowinę duś z przyprawami około 2 godzin. Gdy będzie miękka, wyjmij bouquet garni.
Podawaj z ziemniakami piure oraz zieloną sałatą mieszaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz