- 25 dag wołowiny (polędwica, rostbef)
- 25 dag pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 4 łyżki ciepłego bulionu warzywnego
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 ząbek czosnku (obrany i drobno posiekany)
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- ponadto:
- ryż na sypko i sałatka z kapusty pekińskiej lub zielona sałata mieszana
Mięso umyj, osusz, potnij w cieniutkie plasterki oraz obtocz w wymieszanych w misce przyprawach (czosnek, imbir i sól). Na rozgrzanej na patelni oliwie (oleju), na silnym ogniu podsmaż przez 3-5 minut mięso, mieszając je cały czas. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze minutę, następnie wlej ciepły bulion, a jak się zagotuje, przykryj i podduś na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
Rozprowadź mąkę zimną wodą, wlej do mięsa i zwiększ płomień palnika. Potrawę, wciąż mieszając, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze minutę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz