Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Wołowina z pieczarkami

Składniki:
  • 25 dag wołowiny (polędwica, rostbef)
  • 25 dag pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 4 łyżki ciepłego bulionu warzywnego
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 ząbek czosnku (obrany i drobno posiekany)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
    ponadto:
  • ryż na sypko i sałatka z kapusty pekińskiej lub zielona sałata mieszana
Nastaw ryż, umyj pieczarki i potnij je w płatki. Przygotuj sałatkę z kapusty pekińskiej (albo z zielonej sałaty mieszanej).

Mięso umyj, osusz, potnij w cieniutkie plasterki oraz obtocz w wymieszanych w misce przyprawach (czosnek, imbir i sól). Na rozgrzanej na patelni oliwie (oleju), na silnym ogniu podsmaż przez 3-5 minut mięso, mieszając je cały czas. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze minutę, następnie wlej ciepły bulion, a jak się zagotuje, przykryj i podduś na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

Rozprowadź mąkę zimną wodą, wlej do mięsa i zwiększ płomień palnika. Potrawę, wciąż mieszając, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze minutę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...