- 50 dag mielonej wołowiny
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2-3 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 małe puszki koncentratu pomidorowego (po 70 g)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ponadto:
- bagietka
- zielona sałata mieszana
- sos sałatkowy włoski
W rondlu rozgrzej oliwę (olej), zeszklij cebulę (2 minuty), włóż mięso i przesmaż je 2-3 minuty. W tym momencie dodaj paprykę, chili, koncentrat pomidorowy i ocet oraz przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu (na płytce ochronnej) 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp odcedzoną z zalewy kukurydzę.
W czasie gotowania potrawy połącz sałatę z przygotowanym według przepisu na opakowaniu sosem sałatkowym.
Uwaga! Przyprawa chili jest bardzo ostra, dlatego najpierw należy wsypać tylko połowę podanej porcji i sprawdzić, czy jej ostrość nie jest przesadna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz