Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Wołowina na ostro (na sposób meksykański)

Składniki:
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2-3 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 małe puszki koncentratu pomidorowego (po 70 g)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
    ponadto:
  • bagietka
  • zielona sałata mieszana
  • sos sałatkowy włoski
Obraną cebulę drobno posiekaj, a paprykę umyj i po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w małą kostkę.

W rondlu rozgrzej oliwę (olej), zeszklij cebulę (2 minuty), włóż mięso i przesmaż je 2-3 minuty. W tym momencie dodaj paprykę, chili, koncentrat pomidorowy i ocet oraz przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu (na płytce ochronnej) 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp odcedzoną z zalewy kukurydzę.

W czasie gotowania potrawy połącz sałatę z przygotowanym według przepisu na opakowaniu sosem sałatkowym.

Uwaga! Przyprawa chili jest bardzo ostra, dlatego najpierw należy wsypać tylko połowę podanej porcji i sprawdzić, czy jej ostrość nie jest przesadna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...