Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Wołowina z fasolą po meksykańsku

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag młodej wołowiny
  • 3 plasterki boczku wędzonego
  • puszka czerwonej fasoli (40 dag)
  • puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
  • 1 cebula (10 dag)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka (25 dag)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawa chili
  • sól, pieprz
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Posiekaj na drobno cebulę bez łupin i zmiażdż obrany czosnek. Mięso z cebulą i czosnkiem podsmaż na patelni teflonowej, na rozgrzanej oliwie. Fasolę osącz, a zalewę zagotuj. Podsmażoną wołowinę przełóż do wrzącej zalewy i duś na małym ogniu pod przykryciem.

Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i potnij w kostkę, a pomidory rozgnieć widelcem. Do miękkiej wołowiny dodaj fasolę i przyprawy, a na 15 minut przed końcem duszenia - paprykę i pomidory z zalewą. Dopraw do smaku wedle uznania.

Podawaj z makaronem (wstążki) lub z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...