Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Wołowina z ogórkiem

Składniki:
  • 25 dag wołowiny (polędwica, rostbef)
  • 2 krótkie ogórki sałatkowe
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po 1/2 łyżeczki cukru i soli
  • szczypta ostrego pieprzu
    ponadto:
  • ryż na sypko
  • zielona sałata mieszana
  • sos sałatkowy francuski
Wołowinę umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki długości 5 cm. W misce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sól, cukier i pieprz, a potem dodaj mięso i znów wszystko wymieszaj. Przykrytą miskę odstaw na bok na 15-20 minut.

Nastaw ryż. Przygotuj według przepisu na opakowaniu sos i połącz z zieloną sałatę mieszaną.

Czas na ogórki: obierz je, przetnij wzdłuż na połówki i po usunięciu łyżeczką gniazd nasiennych pokrój w cienkie półplasterki.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i na silnym ogniu - cały czas mieszając - podsmaż mięso przez 2 minuty, dodaj ogórki, smaż następne 2 minuty, a następnie przykryj patelnię i potrzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minut, aby ogórki zmiękły (uważaj, by się nie rozgotowały, czyli sprawdzaj widelcem ich miąższ!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...