- 25 dag wołowiny (polędwica, rostbef)
- 2 krótkie ogórki sałatkowe
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- po 1/2 łyżeczki cukru i soli
- szczypta ostrego pieprzu
- ponadto:
- ryż na sypko
- zielona sałata mieszana
- sos sałatkowy francuski
Nastaw ryż. Przygotuj według przepisu na opakowaniu sos i połącz z zieloną sałatę mieszaną.
Czas na ogórki: obierz je, przetnij wzdłuż na połówki i po usunięciu łyżeczką gniazd nasiennych pokrój w cienkie półplasterki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i na silnym ogniu - cały czas mieszając - podsmaż mięso przez 2 minuty, dodaj ogórki, smaż następne 2 minuty, a następnie przykryj patelnię i potrzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minut, aby ogórki zmiękły (uważaj, by się nie rozgotowały, czyli sprawdzaj widelcem ich miąższ!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz