- 160 g wołowiny (chudej)
- 30 g wina białego lub czerwonego wytrawnego
- 10 g cebuli
- 1/2 łyżeczki bulionu warzywnego w płynie
- trochę: pietruszki, selera i pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 10 g oleju
- zielenina
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotuj sos: drobniutko posiekaj cebulę, podsmaż ją na oleju, zalej esencjonalnym jasnym bulionem, dodaj pokrojony korzeń pietruszki, selera, plasterki pieczarek i ugotuj na małym ogniu, pod przykryciem (około godziny). Następnie wlej białe lub czerwone wino wytrawne, dopraw solą i doprowadź do wrzenia. Zrób zasmażkę z mąki i masła i małymi porcjami dodawaj ją do sosu, stale mieszając, by nie powstały grudki.
Gotuj sos około 10-15 minut. Gotowy - dopraw do smaku sokiem z cytryny, białym lub czerwonym świeżo zmielonym pieprzem. Przecedź sos przez sito, jednocześnie dokładnie przecierając cebulę i pozostałe warzywa. Powstały sos postaw na małym ogniu i - mieszając - jeszcze raz zagotuj.
Przed podaniem ułóż mięso na półmisku lub bezpośrednio na talerzach i polej sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz