Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Wołowina w sosie

Składniki na 4 porcje:
  • 160 g wołowiny (chudej)
  • 30 g wina białego lub czerwonego wytrawnego
  • 10 g cebuli
  • 1/2 łyżeczki bulionu warzywnego w płynie
    trochę: pietruszki, selera i pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 10 g oleju
  • zielenina
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
Ugotuj do miękkości kawałek chudej wołowiny, pokrój ją w poprzek włókien na nieduże i niezbyt grube plastry (po 1-2 na porcję) i odstaw w ciepłe miejsce, by mięso nie wystygło.

Przygotuj sos: drobniutko posiekaj cebulę, podsmaż ją na oleju, zalej esencjonalnym jasnym bulionem, dodaj pokrojony korzeń pietruszki, selera, plasterki pieczarek i ugotuj na małym ogniu, pod przykryciem (około godziny). Następnie wlej białe lub czerwone wino wytrawne, dopraw solą i doprowadź do wrzenia. Zrób zasmażkę z mąki i masła i małymi porcjami dodawaj ją do sosu, stale mieszając, by nie powstały grudki.

Gotuj sos około 10-15 minut. Gotowy - dopraw do smaku sokiem z cytryny, białym lub czerwonym świeżo zmielonym pieprzem. Przecedź sos przez sito, jednocześnie dokładnie przecierając cebulę i pozostałe warzywa. Powstały sos postaw na małym ogniu i - mieszając - jeszcze raz zagotuj.

Przed podaniem ułóż mięso na półmisku lub bezpośrednio na talerzach i polej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...