- 1 kg wołowiny (zrazowa, łopatka)
- 1/8 litra śmietany
- 1-2 łyżki zagęstnika do sosów
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- tłuszcz do smażenia
- marynata:
- 1/8 litra białego winnego octu
- 1 cebula
- 1 pęczek włoszczyzny
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 6 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanego tymianku
Z opłukanego mięsa powycinaj żyły i tłuszcz, włóż je do rękawa z folii, zalej marynatą, mocno obwiąż i wstaw na 2 dni do lodówki.
Trzeciego dnia, tuż przed duszeniem mięso posól, obsmaż, podlej 5 łyżkami wody i 2 łyżkami marynaty, dodaj też warzywa i przyprawy z marynaty. W czasie duszenia podlewaj je marynatą i wodą.
Z cukru i łyżeczki wody zrób karmel, razem z zagęstnikiem dodaj do przecedzonego sosu, zagotuj, połącz ze śmietaną i ewentualnie dosól do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz