Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Wołowina na słodko

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg wołowiny (zrazowa, łopatka)
  • 1/8 litra śmietany
  • 1-2 łyżki zagęstnika do sosów
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
    marynata:
  • 1/8 litra białego winnego octu
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
Na trzy dni przed przystąpieniem do duszenia wołowiny należy ją zamarynować w zaprawie, którą przygotowuje się w następujący sposób: obrane i umyte cebulę i włoszczyznę pokrój w kawałki, zalej 1/4 litra wody, dodaj ocet i przyprawy (owoce jałowca rozgnieć), całość ugotuj w ciągu 10 minut i odstaw do przestudzenia.

Z opłukanego mięsa powycinaj żyły i tłuszcz, włóż je do rękawa z folii, zalej marynatą, mocno obwiąż i wstaw na 2 dni do lodówki.

Trzeciego dnia, tuż przed duszeniem mięso posól, obsmaż, podlej 5 łyżkami wody i 2 łyżkami marynaty, dodaj też warzywa i przyprawy z marynaty. W czasie duszenia podlewaj je marynatą i wodą.

Z cukru i łyżeczki wody zrób karmel, razem z zagęstnikiem dodaj do przecedzonego sosu, zagotuj, połącz ze śmietaną i ewentualnie dosól do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...