Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Wołowina po chińsku

Składniki na 4 porcje:
  • 250 g ryżu
  • 4 dymki
  • 250 g wołowiny
  • 1 białko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kawałek korzenia imbiru lub imbir w proszku
  • 3 listki kapusty pekińskiej
  • sól, pieprz
Opłukany ryż zagotuj w półtorej szklanki osolonej wody. Potem zawiń w koc i odstaw na 4 godziny.

Mięso pokrój w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir, czosnek obierz i drobno posiekaj. Z cukru, połowy sosu sojowego i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka zrób marynatę. Mięso marynuj w niej przez około 15 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek i cebulę, dodaj mięso z marynatą i imbir. Całość smaż na mocnym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodaj resztę alkoholu i sosu sojowego. Połącz z ryżem, dodaj sól i pieprz, a na koniec posyp pokrojoną w paski kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...