- 1 kg szparagów
- 2 łyżeczki soli
- 1 kostka cukru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 15 dag masła
Obrane szparagi opłucz pod bieżącą zimną wodą i zwiąż nicią kuchenną w cztery pęczki. Zagotuj 5 l wody z solą, cukrem i sokiem cytrynowym, włóż pęczki szparagów i gotuj powoli na małym ogniu 25-30 minut.
Teraz roztop w rondelku masło, ustaw go na stole, na podgrzewaczu do potraw.
Ugotowane szparagi osącz na podwójnie złożonej ściereczce kuchennej i ułóż na ogrzanym półmisku. Usuń nici.
Uwaga. Pojedyncze porcje szparagów polewaj masłem oddzielnie. Do szparagów możesz też podawać cienkie plastry gotowanej i surowej szynki, ziemniaki z wody lub małe naleśniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz