Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Szparagi z masłem

Składniki:
  • 1 kg szparagów
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 kostka cukru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 15 dag masła
Szparagi obierz, zdejmując stwardniałą skórkę od góry do dołu. Zdrewniałe końce obetnij. Odpadki ugotuj w wodzie, a wywaru użyj do zupy lub sosu.

Obrane szparagi opłucz pod bieżącą zimną wodą i zwiąż nicią kuchenną w cztery pęczki. Zagotuj 5 l wody z solą, cukrem i sokiem cytrynowym, włóż pęczki szparagów i gotuj powoli na małym ogniu 25-30 minut.

Teraz roztop w rondelku masło, ustaw go na stole, na podgrzewaczu do potraw.
Ugotowane szparagi osącz na podwójnie złożonej ściereczce kuchennej i ułóż na ogrzanym półmisku. Usuń nici.

Uwaga. Pojedyncze porcje szparagów polewaj masłem oddzielnie. Do szparagów możesz też podawać cienkie plastry gotowanej i surowej szynki, ziemniaki z wody lub małe naleśniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...