- biszkopt:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa:
- 1/2 kg truskawek
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
Przygotuj średniej wielkości tortownicę: natłuść ją i oprósz bułką tartą lub mąką. Wlej ciasto, piecz je około 20 minut w temperaturze 180°C.
Kiedy ciasto będzie się piekło, zrób masę: serki zmiksuj z jogurtem, cukrem pudrem oraz waniliowym. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Truskawki opłucz, osusz i odszypułkuj. 10 truskawek pokrój w ćwiartki i wymieszaj z masą. Masę wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt, delikatnie ją wygładź. Torcik wstaw do lodówki na 3 godziny.
Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, po czym ostudź. Resztę truskawek ułóż na torciku i zalej tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz