Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Delikatny torcik biszkoptowo-truskawkowy

Składniki na 10 porcji:
    biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
Przygotuj biszkopt: jaja rozbij, żółtka oddziel od białek i zmiksuj je z cukrem pudrem oraz 2 łyżkami wrzątku. Wsyp mąkę, wymieszaj ją z masą. Ubij sztywną pianę z białek, po czym delikatnie połącz ją z ciastem.

Przygotuj średniej wielkości tortownicę: natłuść ją i oprósz bułką tartą lub mąką. Wlej ciasto, piecz je około 20 minut w temperaturze 180°C.

Kiedy ciasto będzie się piekło, zrób masę: serki zmiksuj z jogurtem, cukrem pudrem oraz waniliowym. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.

Truskawki opłucz, osusz i odszypułkuj. 10 truskawek pokrój w ćwiartki i wymieszaj z masą. Masę wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt, delikatnie ją wygładź. Torcik wstaw do lodówki na 3 godziny.

Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, po czym ostudź. Resztę truskawek ułóż na torciku i zalej tężejącą galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...