Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbki z jabłkami

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka smalcu
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • mąka
  • sól, pieprz
Przed rozpoczęciem przygotuj dwie patelnie. Na jednej stop smalec, na drugiej rozgrzej olej. Następnie obierz cebulę, pokrój ją w plastry, obsmaż na smalcu na złoty kolor i wyjmij. Jabłka obierz, pokrój w grube plastry, smaż około 5 minut na tłuszczu pozostałym po cebuli.

Umytą i oczyszczoną wątróbkę pokrój w plastry, obtocz w mące i smaż 5-8 minut na gorącym oleju. Pod koniec smażenia ułóż na wątróbce cebulę i jabłka, dopraw solą i pieprzem, z wierzchu posyp majerankiem, przykryj pokrywką i potrzymaj chwilę na małym ogniu.

Podawaj wszystko razem na ogrzanym półmisku. Danie doskonale smakuje z piure ziemniaczanym i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...