- 50 dag wątróbek kurzych
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminku indyjskiego jeera (kminku rzymskiego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- ponadto:
- bagietka
- zielona sałata mieszana i sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
W rondlu na łyżce gorącej oliwy (oleju) zeszklij cebulę i czosnek (2-3 minuty) i od razu zestaw je z ognia.
Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz i - obtaczając wątróbki w uprzednio przygotowanej mieszance przypraw - smaż je na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.
Usmażone wątróbki przełóż do rondla z cebulą, wlej wodę oraz sos sojowy, zagotuj, a potem duś pod przykryciem na małym ogniu co najwyżej przez 5 minut (nie dłużej, bo stracą smak!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz