Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbki drobiowe na sposób wschodni

Składniki:
  • 50 dag wątróbek kurzych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku indyjskiego jeera (kminku rzymskiego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    ponadto:
  • bagietka
  • zielona sałata mieszana i sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
Przygotuj zieloną sałatę mieszaną. Wątróbki oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i poprzecinaj na pół. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na talerzyku wymieszaj imbir, kolendrę, kminek, sól i pieprz.

W rondlu na łyżce gorącej oliwy (oleju) zeszklij cebulę i czosnek (2-3 minuty) i od razu zestaw je z ognia.

Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz i - obtaczając wątróbki w uprzednio przygotowanej mieszance przypraw - smaż je na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.

Usmażone wątróbki przełóż do rondla z cebulą, wlej wodę oraz sos sojowy, zagotuj, a potem duś pod przykryciem na małym ogniu co najwyżej przez 5 minut (nie dłużej, bo stracą smak!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...