Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbki drobiowe z sosem pomidorowym

Składniki:
  • 50 dag wątróbek kurzych
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub oregano
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
    ponadto:
  • ziemniaki piure i sałatka z pomidorów
Nastaw ziemniaki na piure. Wątróbki oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem, każdą przekrój na pół i obtocz w mące (3 łyżki) wymieszanej z łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Posiekaj drobniutko obrany czosnek. Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż wątróbki na średnim ogniu (po 3-4 minuty z każdej strony). Zsuń je teraz na półmisek i wstaw do ciepłego piekarnika. Na tej samej patelni zagotuj sok pomidorowy z czosnkiem i tymiankiem (oregano), dodaj śmietanę zagęszczoną pozostałą mąką i znów zagotuj, stale mieszając. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i potrzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut.

W tym czasie przygotuj sałatkę z pomidorów. Potem zrób piure z grzankami i smażoną cebulą. Tuż przed podaniem polej wątróbki ciepłym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...