Składniki:- 50 dag wątróbek kurzych
- 4 płaskie łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku lub oregano
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
ponadto: - ziemniaki piure i sałatka z pomidorów
Nastaw ziemniaki na piure. Wątróbki oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem, każdą przekrój na pół i obtocz w mące (3 łyżki) wymieszanej z łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Posiekaj drobniutko obrany czosnek. Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż wątróbki na średnim ogniu (po 3-4 minuty z każdej strony). Zsuń je teraz na półmisek i wstaw do ciepłego piekarnika. Na tej samej patelni zagotuj sok pomidorowy z czosnkiem i tymiankiem (oregano), dodaj śmietanę zagęszczoną pozostałą mąką i znów zagotuj, stale mieszając. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i potrzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut.
W tym czasie przygotuj sałatkę z pomidorów. Potem zrób piure z grzankami i smażoną cebulą. Tuż przed podaniem polej wątróbki ciepłym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz