Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbka po włosku

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag wątróbki cielęcej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 10 dag chudej szynki
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
Wątróbkę namocz w mleku, a następnie obierz z błon, osusz, pokrój w cienkie ukośne plastry, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju po 1-2 minut z każdej strony. Po przełożeniu do rondla posyp ją solą i pieprzem i wstaw do ciepłego piekarnika, by nie wystygła.

Tymczasem zeszklij na patelni drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, chwilę podsmaż - mieszając - wlej wino. Po 2-3 minut gotowania wsyp zieloną pietruszkę i wymieszaj. Polaną tym sosem wątróbkę podaje się z makaronem lub kładzionymi kluskami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...