- 50 dag wątróbki
- 5 kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
- 15 dag słoniny
- 50 ml winiaku
- 3 jaja
- 1 czerstwa kajzerka
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- tłuszcz do folii
- mleko do namoczenia bułki
Bułkę namocz w mleku.
Wątróbkę opłucz, usuń błonę i pokrój na małe kawałki.
Do garnka wlej 3 szklanki wody, włóż zioła prowansalskie zawinięte w gazę, doprowadź do wrzenia i pogotuj 5 minut, po czym wrzuć wątróbkę. Garnek przykryj i zdejmij z ognia. Po 5 minutach wątróbkę odcedź, słoninę pokrój, a bułkę odciśnij.
W maszynce zmiel wątróbkę, słoninę i bułkę. Powstałą masę dokładnie wymieszaj z grzybami, żółtkami i winiakiem, po czym dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą.
Formę do pieczenia wyłóż natłuszczoną folią aluminiową, napełnij przygotowaną masą do 2/3 wysokości, szczelnie przykryj folią i wstaw do naczynia z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości formy i umieść je w piekarniku. Piecz około 40 minut w temperaturze 220°C.
mam pytanie trochę z innej beczki. jak udało Ci się zrobić na blogerze tą listę podziału dań z lewej strony. będę wdzięczny za info.
OdpowiedzUsuńthe.manager@wp.pl