Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Terrina z wątróbki

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag wątróbki
  • 5 kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 15 dag słoniny
  • 50 ml winiaku
  • 3 jaja
  • 1 czerstwa kajzerka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do folii
  • mleko do namoczenia bułki
Grzyby umyj, namocz na godzinę, następnie ugotuj, a po wyjęciu pokrój w paseczki.
Bułkę namocz w mleku.

Wątróbkę opłucz, usuń błonę i pokrój na małe kawałki.

Do garnka wlej 3 szklanki wody, włóż zioła prowansalskie zawinięte w gazę, doprowadź do wrzenia i pogotuj 5 minut, po czym wrzuć wątróbkę. Garnek przykryj i zdejmij z ognia. Po 5 minutach wątróbkę odcedź, słoninę pokrój, a bułkę odciśnij.

W maszynce zmiel wątróbkę, słoninę i bułkę. Powstałą masę dokładnie wymieszaj z grzybami, żółtkami i winiakiem, po czym dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą.

Formę do pieczenia wyłóż natłuszczoną folią aluminiową, napełnij przygotowaną masą do 2/3 wysokości, szczelnie przykryj folią i wstaw do naczynia z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości formy i umieść je w piekarniku. Piecz około 40 minut w temperaturze 220°C.

1 komentarz:

  1. mam pytanie trochę z innej beczki. jak udało Ci się zrobić na blogerze tą listę podziału dań z lewej strony. będę wdzięczny za info.
    the.manager@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...